Artikler | Capitech

Start ferieplanleggingen nå

Skrevet av Øyvind Taknæs | Mar 26, 2025 10:55:20 AM

I henhold til ferieloven har arbeidsgiver myndighet til å bestemme når ansatte skal ta ut ferie. Dette innebærer at arbeidsgiver kan legge deler av ferien til perioder som jul og påske, dersom det er hensiktsmessig for driften.

– Selv om ikke alle arbeidsgivere benytter seg av denne muligheten, viser det hvor omfattende styringsrett arbeidsgiver har over ferieavvikling, sier juridisk rådgiver Hans Gjermund Gauslaa i Simployer.

 

Hvorfor det lønner seg å planlegge ferie tidlig

Tidlig ferieplanlegging har flere fordeler, både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Når ferien organiseres i god tid, reduseres risikoen for at ansatte opparbeider et stort antall ubrukte feriedager som senere kan være vanskelig å plassere. Mange bedrifter har rolige perioder gjennom året, og ved strategisk planlegging kan ferie legges til disse tidspunktene for å sikre jevn bemanning.

I tillegg gir tidlig planlegging bedre oversikt over ferieønsker. For eksempel faller 1. mai på en torsdag i år, noe som kan føre til økt etterspørsel etter feriedager i begynnelsen av måneden.

– En løsning kan være å la alle ansatte komme med sine ønsker før ferieplanen fastsettes. Dette skaper forutsigbarhet og oppleves ofte positivt av de ansatte, påpeker Gauslaa.

 

Full kontroll over feriedager for 2025

God planlegging gir også en klar oversikt over hvor mange feriedager den enkelte ansatte skal avvikle i løpet av året. Den lovpålagte ferien er fire uker pluss én dag, men mange arbeidstakere har avtale om fem ukers ferie.

For arbeidstakere over 60 år gjelder spesielle regler – de har rett på en ekstra ferieuke fra og med det året de fyller 60. Det betyr at en arbeidstaker som fyller 60 år i november, allerede i løpet av året kan ta ut sin ekstra ferieuke.

I tillegg kan mange ha ubrukte feriedager fra 2024 som overføres til 2025. Dette er noe arbeidsgiver bør ta hensyn til når ferieplanen legges.

 

Viktige regler arbeidsgiver må kjenne til

Selv om arbeidsgiver har siste ord i ferieplanleggingen, er det visse regler som må følges:

  • Arbeidsgiver skal forsøke å komme til enighet med arbeidstaker eller tillitsvalgte om ferietidspunktet.
  • Arbeidstaker kan kreve at tre uker ferie legges i hovedferieperioden mellom 1. juni og 30. september.
  • Restferien på én uke pluss én dag kan kreves avviklet sammenhengende.
  • Hovedregelen er at ansatte skal få varsel om ferietidspunkt minst to måneder i forkant.
  • Dersom ferien allerede er fastsatt, kan arbeidsgiver kun endre dette ved uforutsette hendelser som skaper vesentlige driftsproblemer.
  • Ansatte over 60 år bestemmer selv når de vil ta ut sin ekstra ferieuke.

Ferieloven inneholder også særregler knyttet til sykdom, foreldrepermisjon og oppsigelsestid, som arbeidsgivere bør være kjent med for å sikre korrekt håndtering av ferieavvikling.

Capitech er et effektivt verktøy for å få full kontroll på ansattes ferie. Få en mer effektiv arbeidshverdag - ta kontakt med oss i dag!